پرتو آفتاب اگر بدر کند هلال را

ساخت وبلاگ

سعدی؛ افتخار ایران‌زمین

سعدی . نکولعل آزاد

پرتو آفتاب اگر بدر کند هلال را
(سعدی شیرازی)

همانطور که می‌دانید؛ شیوه و عادت غربی‌های خودپرست بر این است؛ بدون اینکه حتا نیم‌نگاهی به آثار شرق داشته باشند، تمام اکتشافها، اختراعات و انواع علوم را به‌نام خود به ثبت برسانند و متاسفانه در این حرکت غیرانسانی نیز تا مرحله‌ی بسیار زیادی پیشرفت کرده‌اند. چراکه اگر بخواهند، در تاریخ علمی‌شان نامی از اندیشمندان این مرز و بوم و دیگر سرزمین‌های شرقی ذکر کنند، ممکن است کاخ سعادت تمامی حساب‌ها و معادلاتشان در هم فرو ریزد. به همین منظور تلاششان را بر این گذاشته و می‌گذارند تا آنجا که برایشان مقدور است، هیچ تعریفی از شاعران، بزرگان و دانشمندان مشرق‌زمین در آثارشان ساری و بر لبانشان جاری نسازند تا بدین وسیله خود را برتر و صاحبان دانش معرفی کنند و در برابر آن علمای شرق همچنان در جهان گمنام باقی بمانند که این خود خیانتی بزرگ به علوم هستی و دانشمندان متقدم و متاخر جهان است!


در تاریخ علوم می‌خوانیم؛
گالیلئو گالیله؛ ستاره‌شناس، فیزیکدان، مخترع، فیلسوف، نویسنده، ریاضیدان ایتالیایی (تولد ۱۵۶۵ - فوت ۱۶۴۲) بر این باور بود، نورافشانی کره‌ی ماه به دلیل تابش نور خورشید به روی آن صورت می‌پذیرد و همواره نیمه‌ی آن که در معرض تابش خورشید قرار می‌گیرد، روشن به‌نظر می‌رسد و این در حالی است که دیگر نیمه‌ی آن تاریک است. حال آن بخش از نیم‌کره که به‌وسیله‌ی پرتو خورشید روشن گردیده با تغییراتی اندک در چهره‌ی ظاهری، از زمین مشاهده می‌شود. بنابراین چهره‌ی ماه و سیارات زمانی قابل رویت است که تنها نیم‌کره‌ی تاریک آن در معرض دید باشد و هنگامی‌که بخش نیم‌کره‌ای که از تابش نور خورشید روشن گردیده، در برابر دیدگان قرار گیرد، بدان معناست که صورت کامل آن در نقطه‌ی مقابل قرار گرفته است.

گروهی دیگر می‌گویند؛ این مورد را《سِر آیزاک نیوتُن [تولد ۱۶۴۲ - فوت ۱۷۲۶] اخترشناس، ریاضی‌دان، فیزیک‌دان، متخصص الهیات و نویسنده》کشف کرده و این در حالی است، زمانی‌که گالیله فوت کرد، همان سال "اسحاق نیوتن" چشم به جهان گشود. بنابر این، چنین کشف نمی‌تواند، اندیشه‌ی دانشمند بزرگ "نیوتن" باشد!
و اما تاریخ شعر ایران‌زمین، چیز دیگری بیان و سرزمین دیگری را در مشرق زمین معرفی می‌کند:
استاد بزرگ؛ (سعدی شیرازی) چندین قرن قبل از این دو دانشمند بزرگ غرب، با الهام از ستاره‌شناسان ایرانی (ابوریحان بیرونی) یا به نیروی اندیشه‌ی خود فرموده:
پرتو آفتاب اگر بدر کند هلال را
بدر وجود من چرا در نظرت هلال شد؟

سعدی در این سروده به صراحت اذعان می‌کند؛ نور ماه از پرتو خورشید تغذیه می‌کند.
خدایش رحمت کناد!

سروده‌ی کامل:
خواب خوش من ای پسر دستخوش خیال شد
نقد امید عمر من در طلب وصال شد

گر نشد اشتیاق او غالب صبر و عقل من
این به چه زیردست گشت آن به چه پایمال شد

بر من اگر حرام شد وصل تو نیست بوالعجب
بوالعجب آن‌که خون من بر تو چرا حلال شد

پرتو آفتاب اگر بدر کند هلال را
بدر وجود من چرا در نظرت هلال شد

زیبد اگر طلب کند عزت ملک مصر دل
آن که هزار یوسفش بنده‌ی جاه و مال شد

طرفه مدار اگر ز دل نعره‌ی بیخودی زنم
کآتش دل چو شعله زد صبر در او محال شد

سعدی اگر نظر کند تا نه غلط گمان بری
کاو نه به رسم دیگران بنده‌ی زلف و خال شد


گاهی در خلوت تنهایی می‌نشینم و با خود می‌اندیشم که ناصر خسرو چه زیبا سروده است:
درخت تو گر بار دانش بگیرد
به‌زیر آوری چرخ نیلوفری را

همین‌طور هاتف اصفهانی:
دلِ هر ذره را که بشکافی
آفتابیش در میان بینی

(هاتف اصفهانی)

حال جوانانی که خودشان را پشت غربی‌ها پنهان و از آنان در رفتار و مُد و ... تقلید می‌کنند و به‌زعم باطلشان دارای شاخص‌های گران‌بها می‌شوند، بدانند که در ایران دارای چه مفاخر و شخصیت‌های علمی هستیم. بیایید به شاعران، اندیشمندان و پژوهشگران علمی خود افتخار کنیم.
وقتی در ایران ادیب و زبان‌شناسی بزرگ، چون "خطیب رهبر" در تفسیر این بیت به‌سادگی از کنار آن فهم شگرف و آن مطلب وزین می‌گذرد و به اندیشه‌ی سعدی بزرگ، اشارتی ولو ناچیز ندارد، از جوانان تنبلی که حتا برای تظاهر به کتابخوانی هم که شده، لای کتابی را باز نمی‌کنند و تلاششان بر آن است که خودشان را به‌وسیله‌ی غربی‌ها بکسل کنند؛ چه توقعی می‌توان داشت؟
جوانانی که همانند غربی‌ها با خالکوبی و شلوار و لباس پاره بیرون می‌آیند و گمان می‌کنند، با بهره بردن از نحو و واژگان زبان بیگانه و تقلید از غرب و اختیار کردن بی‌دینی و اعتقاد به اینکه روز رستاخیزی وجود ندارد و آدمی فاقد روح است، به‌سوی دروازه‌ی معرفت و خوشبختی رهنمون می‌شوند! افسوس ...
خدایشان هدایت کناد!

نوشته‌ی: فضل‌الله نکولعل‌آزاد
۲۸ دی‌ماه ۱۴۰۱ کرج
http://lalazad.blogfa.com
http://faznekooazad.blogfa.com
http://fazlollahnekoolalazad.blogfa .com
http://f-lalazad.blogfa.com
http://karshenasaneadabiatefarsi.blogfa.com ›
http://www.nekoolalazad.blogfa.com
http://nazarhayeadabi.blogfa.com.
http://nekooazad.blogfa.com
http://www.sadivahaafez.blogfa.com/
اینستاگرام. مطالب ادبی lalazad-40


@
@

نوشته شده توسط فضل الله نکولعل آزاد در چهارشنبه بیست و هشتم دی ۱۴۰۱ |

فضل الله نکو لعل آزاد ...
ما را در سایت فضل الله نکو لعل آزاد دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : blalazad6 بازدید : 112 تاريخ : يکشنبه 2 بهمن 1401 ساعت: 11:37